Wat zijn koolhydraten en waar zitten ze in?

Waar zitten koolhydraten in?

Het koolhydraat arme dieet is de laatste jaren bezig aan een opmars. Dit dieet heeft vele voordelen zoals: Je kunt afvallen zonder honger, je valt relatief snel af en je kunt met dit dieet zelfs afvallen zonder dat je erbij hoeft te sporten. Voordat je aan dit dieet begint moet je natuurlijk wel weten waar koolhydraten inzitten en wat een koolhydraat is.

Wat zijn koolhydraten precies?

Heel simpel gezegd zijn koolhydraten suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten (glucose) zijn de eerste energiebron van je lichaam. Wanneer je een maaltijd eet die koolhydraten bevat dan worden deze door je lichaam verwerkt tot glucose. Het glucose wordt opgeslagen in de lever en komt terecht in je bloedsuiker. Je lichaam reageert hierop door insuline aan te maken waardoor de glucose kan worden opgenomen door de cellen in je lichaam. Hierdoor gaat de bloedsuikerspiegel weer omlaag. De glucose die in de cellen terecht is gekomen kan worden gebruikt als energie. Als de opslag in de spieren en de lever vol zijn dan wordt de glucose door je lichaam omgezet naar vet. Dit vet kan worden gebruikt als energie in tijden wanneer je glucose voorraad bijna leeg of leeg is. Koolhydraten kunnen we weer onderverdelen in “gezonde koolhydraten” en “ongezonde koolhydraten”.

       Gezonde koolhydraten

Wanneer is een koolhydraat gezond? Een koolhydraat is gezond wanneer het voedingsstoffen en vezels bevat. De natuurlijke vezels zorgen ervoor dat je lichaam de koolhydraten langzaam omzet naar glucose en dat deze geleidelijk worden opgenomen in je bloedsuiker.Deze koolhydraten worden ook wel “langzame koolhydraten” genoemd. Hoe gezond een koolhydraat is kan min of meer ook worden bepaald door de glycemische index. Met deze index kan worden bepaald hoe snel de koolhydraat wordt opgenomen door het lichaam.

 

      Ongezonde koolhydraten

Ongezonde koolhydraten zijn koolhydraten die zeer snel worden opgenomen en daardoor een gigantische insuline piek veroorzaken.Deze koolhydraten worden ook wel “snelle koolhydraten” genoemd Doordat deze koolhydraten snel worden opgenomen (hoge glycemische index) stijgt je bloedsuiker ook een stuk sneller dan wanneer het geleidelijk wordt opgenomen. Hierdoor gaat je lichaam zeer veel insuline aanmaken om de bloedsuiker spiegel weer omlaag te krijgen. Het effect hiervan is dat de suikerspiegel ook zeer hard omlaag gaat wat een loom gevoel en honger veroorzaakt.

Hier zitten koolhydraten in

Het is heel simpel, Wanneer ergens een zoete smaak aan zit dan bevat het koolhydraten. Hoe minder zoet iets is hoe minder koolhydraten het bevat en hoe minder insuline je lichaam aan hoeft te maken om je bloedsuiker te verlagen. Er zitten vooral veel koolhydraten in witbrood, aardappels, pasta, rijst en bonen. Ook in veel kant en klare sausjes en mixjes uit de supermarkt zitten veel koolhydraten verwerkt. De meeste en snelste koolhydraten zitten in producten zoals ijs, gebak, witte chocolade, kant en klare verpakte maaltijden en siropen. Het nuttigen van dit soort eten zal dan ook aansporen tot het eten van nog meer koolhydraten. De laatste jaren worden snelle koolhydraten ook steeds meer in verband gebracht met overgewicht, obesitas en meerdere gezondheidskwalen.