De Glycemische index

De glycemische index is de maat die aangeeft hoe snel een koolhydraat(glucose) wordt opgenomen in het lichaam. Snelle koolhydraten die hun suiker snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index. langzame koolhydraten welke vezels bevatten, hebben een lage glycemische index. Of iets een snelle of langzame koolhydraat is wordt bepaalt door de GI.

Het bepalen van de glycemische index

De Glycemische index kan worden berekend door twee producten te vergelijken. Van deze producten wordt 50 gram koolhydraten genomen. Na het innemen van deze 50 gram wordt er gedurende de twee uur wanneer het eten verteerd wordt de bloedsuikerspiegel gemeten. De twee stijgingen worden op elkaar gedeeld en vermenigvuldigd met 100.

De formule ziet er als volgt uit: Glycemische Index  = ((A/B)*100)

De volgende zaken kunnen invloed hebben op de Glycemische index:

-De mate van bereiding van het voedsel
-De hoeveelheid vezels welke in het voedsel zit
-Met welk voedsel het tegelijkertijd wordt ingenomen

Hier vind je een afbeelding waarop je kunt zien welke voedingsmiddelen een hoge en lage Glycemische index hebben.