Wanneer moet je een bezoekje brengen aan de fysiotherapeut?

Fysiotherapie is een bepaalde behandelmethode voor mensen met klachten aan de spieren, gewrichten, banden of zenuwen. Een fysiotherapeut kan er voor zorgen dat de pijn in het lichaam vermindert wordt, waardoor je beter kan functioneren. Fysiotherapie is maatwerk, er bestaat dus niet één methode om de pijn te verhelpen. Daarom is het van belang om een goed behandelplan samen met de fysiotherapeut op te stellen. Een bezoekje brengen aan de fysiotherapeut gebeurt niet voor één redenen, er zijn verschillende redenen waarom je naar de fysiotherapeut kan gaan.


Over het algemeen begint de behandeling met het opstellen van het plan. Het is belangrijk dat het behandelplan wordt aangepast aan de persoon zelf. Elk lichaam reageert anders op een behandeling, dus ook twee mensen met precies dezelfde klachten kunnen een ander behandelplan krijgen. Daarnaast moet er ook aandacht besteed worden aan het voorkomen van de klachten in de toekomst, de klachten moeten uiteraard niet terugkeren. Een behandeling bij de fysiotherapeut, zoals fysiotherapie Helmond, duurt ongeveer een half uur tot een uur per keer, en hoe vaak je terug moet komen hangt af van het behandelplan.

Algemene fysiotherapie


Een vorm van fysiotherapie dat veel voorkomt, is algemene fysiotherapie. Hierbij wordt de focus gelegd op de houding en beweging van het lichaam. De fysiotherapeut behandelt hierbij de bestaande klachten en voorkomt het verergeren van de symptomen.

Sportfysiotherapie


Een bekende vorm van fysiotherapie is sportfysiotherapie. Als je tijdens het sporten een blessure oploopt, helpt deze vorm van fysiotherapie met het herstellen van de blessure, zodat je snel weer de oude bent. Sportfysiotherapeuten maken voornamelijk gebruik van oefentherapie, maar ook kan het zo zijn dat er een aantal oefeningen thuis uitgevoerd moeten worden.

Kinderfysiotherapie


Als de bewegingsontwikkeling van een kind afwijkt van de norm, kan kinderfysiotherapie erg helpen. Deze vorm richt zich op de fysieke fitheid en het trainen van de spieren. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in de motoriek van kinderen. Baby’s, peuters, kleuters en kinderen kunnen allemaal terecht bij deze vorm van fysiotherapie.

Psychosomatische fysiotherapie


Een psychische klacht kan in sommige gevallen tot uiting komen in fysiek ongemak. Deze klachten zijn vaak chronisch en onverklaarbaar. Vaak gaan deze klachten gepaard met een depressie, burn out of slaapproblemen. Deze vorm van fysiotherapie richt zich op het vinden van de balans tussen de belasting en de belastbaarheid. Het draait om het vinden van de balans tussen spanning en ontspanning.

Een andere vorm van ondersteuning is ergotherapie Amersfoort. Ergotherapie richt zich hoofdzakelijk op het ondersteunen m.b.t. dagelijkse huishoudelijke taken.