Verandering van spijs doet eten

Verandering van spijs doet eten

Kruiden en specerijen geven smaak aan ons eten. Vandaar het gezegde, verandering van spijs doet eten. Maar was je al bekend met deze specerijen mixen?

Jerk

Jerk is een Jamaicaanse kruidenmengeling die wordt gebruikt voor het droogwrijven of nat marineren van verschillende soorten vis en vlees. Het basisingrediënt in jerk-kruiden is piment, dat vervolgens wordt gemengd met andere pepers zoals Scotch bonnet, en andere smaakmakers zoals uien, zout, kruidnagels, knoflook, tijm en sesamzaad.

De jerk-kookmethode vindt zijn oorsprong bij de weggelopen slaven die het vlees van wilde varkens kruidden met talrijke kruiden en het boven kolen lieten garen. Tegenwoordig wordt het meeste jerk vlees gegrild boven houtskool in stalen trommelpannen.

Panch phoron

Het Bengaalse kruidenmengsel dat bekend staat als panch phoron (vijf specerijen) is een aromatische combinatie van komijn, venkel, fenegriek, zwarte mosterd, en nigella of kalonji uienzaad. Dit kruidenmengsel geeft een prachtige diepte en smaak aan diverse gerechten uit Bangladesh, Oost-India en Zuid-Nepal, met name in de regionale keukens van Bhojpuri, Mithila van Nepal, Bengalen, Assam, en Oriya.

In tegenstelling tot andere soortgelijke mengsels die met gemalen specerijen worden gemaakt, wordt panch phoron gemaakt met hele zaden die meestal droog worden geroosterd of gebakken in mosterdolie of ghee – dit helpt om de aroma’s en de bitterzoete smaak van het mengsel vrij te geven. Traditioneel wordt panch phoron het meest gebruikt bij kip- of rundvleescurry, vis, stoofschotels van peulvruchten, en diverse groentegerechten zoals de Bengaalse shukto.

Vlaamse Laurier

De Vlaamse laurier, is een boomsoort die sinds de 16de eeuw in Vlaanderen wordt gekweekt en als dusdanig erkend en beschermd is. Het is een decoratieve laurierboom die in een perfecte vorm is gesnoeid. Hij moet minstens vijf jaar oud zijn en in een pot gekweekt zijn.

De bomen zijn opmerkelijk uniform in grootte en vorm, wat het resultaat is van meer dan 400 jaar teelt waarbij de beste moederplanten werden gebruikt om de volgende partij verder te perfectioneren. Elke boom is niet alleen genetisch uitmuntend, maar wordt ook perfect gesnoeid om een symmetrie en een verscheidenheid aan vormen zoals een piramide, bol of zuil te bekomen.

Quatre épices

Quatre épices is een traditioneel Franse kruiden mengsel dat wordt gebruikt om een grote verscheidenheid aan gerechten zoals roulades, soepen, terrines, stoofschotels, gratins en zelfs worsten op smaak te brengen. De naam van het mengsel betekent vier specerijen, en dat zijn zwarte of witte peper, kruidnagel, nootmuskaat, en gember.

Sommige specerijen kunnen worden vervangen of aan het mengsel worden toegevoegd, waaronder piment en kaneel. In de meest voorkomende versies van deze melange ligt de nadruk op de peper, en de peperige noten worden ondersteund door de scherpte en zoetheid van de andere specerijen.

Paprika

Het paprikapoeder uit Szegedi wordt gemaakt door de peulen van de paprikaplant te malen. De kleur is levendig en vurig rood en het aroma is sterk en kruidig, vergelijkbaar met dat van gebakken groenten. Bij het proeven is de smaak zoet, zacht en pikant, maar aangenaam en niet te heet, omdat de hoeveelheid capsaïcine niet meer dan 100mg/kg bedraagt.

In sommige hetere variëteiten van het Szegedi paprikapoeder is het capsaïcinegehalte hoger, zodat het paprikapoeder ook een stuk heter van smaak is. Het paprikapoeder is zo populair in Hongarije dat het zelfs een eigen museum heeft, en wordt meestal gebruikt als smaakmaker in stevige stoofpotten, goulash of over vlees gestrooid.