Is vlees nou gezond of niet?

In Nederland wordt vlees gezien als een dagelijkse voedingsmiddel. Het wordt gegeten bij het warm eten, als snack en op brood. Voor de meeste Nederlanders is vlees dan ook niet weg te denken uit het dagelijkse eetpatroon. Het is in Nederland ontzettend makkelijk te verkrijgen. Tegenwoordig kan je zelfs online vlees kopen. Steeds vaker wordt de vraag gesteld of dit eigenlijk wel goed is. Om op die vraag antwoord te geven hebben wij gekeken naar welke vleessoorten daadwerkelijk bevorderlijk zijn voor de gezondheid.

Verschillende soorten vlees

Er zijn veel verschillende soorten vlees. Het vlees van veel diersoorten wordt gegeten en bovendien eet de mens het vlees uit veel lichaamsdelen van een dier. Daardoor bestaan er vele verschillende vleessoorten en is het een complexe vraag welk soort vlees nou gezond is en welke niet. Om het overzichtelijk te houden is het vlees in 3 categorieën verdeeld: mager en vet, rood en wit en bewerkt of onbewerkt.

Verschil in soorten vlees

Bewerkt vlees krijgt dat etiket, omdat het ergens in de productie een bewerking heeft ondergaan die de houdbaarheidsdatum verlengt. Mager vlees bevat simpelweg minder vet en calorieën dan het vlees dat als ‘vet’ bestempeld wordt. Dan is er nog rood en wit vlees. Hiervan mag je onthouden dat rood vlees in principe van viervoeters afkomstig en dat wit vlees van gevogelte afkomstig is.

Wat maakt vlees gezond?

Gezond vlees bevat weinig verzadigde vetten en is rijk aan eiwitten. Het is tegenwoordig geen geheim meer dat eiwitten in je voeding moet zitten om je lichaam gezond te houden. Gezonde vleessoorten bevatten ook veel vitaminen en mineralen. Gezond vlees kan dus afkomstig zijn van verschillende diersoorten. Het hoeft niet per definitie te betekenen dat een bepaalde vleessoort gezond is en dat een ander vleessoort ongezond is. Vele factoren spelen hierin een rol.

Waar moet je opletten?

Een samenvatting van welk vlees gezond is bestaat er niet. Maar hieronder een paar factoren waar je rekening mee moet houden in de supermarkt als jij voor het gezondste stukje vlees wilt gaan:

  • Koop het stukje vlees dat zo min mogelijk bewerkt is
  • Vlees van gevogelte is meestal voorzien van gezonde vitaminen en mineralen. Bovendien is het mager
  • Varkensvlees kan gezond zijn. Doorgaans is het niet mager vlees, maar het zit vol eiwitten en aminozuren
  • Rundvlees zit vol mineralen als ijzer.

Eet er niet teveel van

Zoals met alle producten, geldt ook voor vlees: eet het met mate. Vlees is zeker niet per definitie ongezond. Kies het gezondste, meeste verse en minst bewerkte stukje vlees uit. Dat heb je niet altijd zelf in de hand, maar zelf in restaurants wordt er steeds meer rekening mee gehouden. Een aanrader daarin is een restaurant in Almelo waar ik dol op ben.