Het ketogeen dieet

Ketogeen dieet

Het ketogeen dieet, waarschijnlijk heb je het afgelopen tijd wel een keer voorbij horen komen op een feestje of op een verjaardag. Het ketogeen dieet wordt ook wel hel koolhydraatarme dieet of het ketose dieet genoemd. Er bestaan veel vragen en misverstanden over, ik hoop met dit artikel al je vragen te beantwoorden en je twijfels weg te nemen.

Het ketogeen dieet, wat is het?

De populariteit van dit dieet is de laatste jaren in opmars. Het is namelijk ideaal om snel en zonder honger flink wat gewicht te verliezen. Ik hoor je al denken, dat is toch het dieet dat iedereen zou willen volgen? Ja dat klopt! Door de vele misverstanden durven veel mensen het niet aan. Het dieet heet zo, omdat je jouw lichaam in de vet verbrandingsmodes zet. Dit doe je door koolhydraatarm te eten. Ik noem het zelf liever het gezonde koolhydraten dieet. Vooral groene bladgroenten zijn een gezonde bron van gezonde voedingsmiddelen. Er zijn veel producten die we regelmatig eten, maar die veel koolhydraten bevatten. Er zijn dus een aantal maaltijden die je zal moeten mijden zoals: brood(met name wit brood), pasta, aardappelen, suiker en snoep. Nu vraag je je vast af waarom je deze producten moet mijden. lees snel verder en je vind het antwoord. Je lichaam kan namelijk op twee manieren energie gebruiken:

  • Door vet te verbranden
  • Door glucose te verbranden

Alle koolhydraten die je via je voeding binnen krijgt worden door het lichaam omgezet naar glucose. Deze glucose wordt door je lichaam opgeslagen in de lever of in de spieren. Wanneer je te snel te veel glucose tot je neemt dan wordt dit door je lichaam opgeslagen als vet. Wanneer en hoe snel dit gebeurd kan worden bepaald met de glycemische index. Het doel van het ketogeen dieet is om geen ongezonde koolhydraten te eten en juist wel veel gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten te eten. De koolhydraat rijke maaltijden die je normaliter eet verplaats je door gezonde vetten, eiwitten en gezonde koolhydraten.

Even terug naar de twee verschillende kachels die je lichaam heeft, de suiker kachel en de vetten kachel. Je lichaam is pas in staat om de vetten kachel te gebruiken als de suiker kachel geen brandstof meer heeft. Het lichaam zal dan overschakelen op de vet verbranding, In plaats van glucose gaat het lichaam nu ketonen(vet) verbranden. Dit is precies wat je wilt als je van je overtollige kilo’s af wilt. Door alleen gezonde koolhydraten te eten en veel gezonde vetten tot je te nemen zorg je ervoor dat het lichaam continu op de vetreserves blijft lopen. Wanneer je maar de juiste voeding eet kun je vrij gemakkelijk afvallen zonder dat je hierbij hoeft te sporten.

Krijg je dan geen honger?

Nee juist niet, gezonde vetten zorgen voor een veel voller en voldaan gevoel. Je hebt dus veel minder snel honger en hebt minder snel zin aan een snack. Het ideale van dit dieet is dat het bijna onmogelijk is om teveel te eten. Doordat je gezonde vetten en gezonde koolhydraten eet zit je veel sneller vol en heb je geen zin om nog meer te eten. Je hoeft dus niet op te letten hoeveel je opschept of hoeveel je eet omdat je lichaam dit zelf aangeeft. We zijn het er denk ik wel over eens dat het een stuk makkelijker is om een groot bord pasta op te eten, maar dat je met een hele stronk broccoli al snel moeite hebt. De stronk broccoli bevat veel meer voedingsstoffen dan een bord pasta. Ook krijg je een stuk minder calorieën binnen. Deze “gemiste” calorieën kan je lichaam mooi aanvullen door je lichaamsvet te verbranden.

Snel afvallen met het ketogeen dieet.

Doordat je lichaam constant op de vet verbrandingsmotor loopt kun je snel afvallen. Ook is dit dieet goed vol te houden, omdat je kunt eten tot je vol zit en dus niet de hele dag honger hoeft te lijden. Met het ketogeen dieet is het vrij gemakkelijk om gemiddeld één kilo per week (aanpuur lichaamsvet) af te vallen.

Eigen ervaring met het ketogeen dieet

Zelf had ik eerst ook mijn twijfels bij het ketogeen dieet. Echter liep elk ander dieet uiteindelijk op de klippen en gaf ik het toch eens een kans. veel vet eten dat kan toch niet gezond zijn? De eerste dagen waren het zwaarst. Ik merkte dat ik een constante drang had naar zoetigheid. Dit zijn dan ook afkick verschijnselen, we zijn namelijk zonder dat we het zelf weten flink verslaafd aan suiker. Na een twee a drie dagen merkte ik ineens dat ik mentaal een stuk scherper was, en ook een stuk meer energie had dan dat ik gewend was. Zelf heb ik het dieet rond de 10 weken gevolgd om mijn streefgewicht te behalen. Ik ben in totaal 15 kilo kwijtgeraakt.

Gewicht behaald, en nu?

Iedereen weet natuurlijk dat je niet alleen maar gezond kunt doen, en er ook zeker dagen zijn wanneer je moet genieten. Op normale dagen eet ik zelf nog steeds ketogeen, bij speciale gelegenheden of feestdagen doe ik gewoon gezellig mee. Ook in het weekend bij sociale gelegenheden let ik niet meer op mijn voeding. Echter pak ik op normale dagen de draad gewoon weer op. Via deze tool kan ik op speciale dagen en in de weekenden gezellig mee doen en toch op mijn streefgewicht blijven.

Wat je precies moet eten tijdens een ketogeen dieet vind je in mijn aankomende artikel. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken tussen de koolhydraatarme recepten.