Is sporten met een brace verstandig?

Sporten met een brace, wel of niet doen?

Je kent de verhalen vast wel van je buurman of kennis, ze konden vorig jaar toch nog met zijn allen skiën, dankzij die geweldige brace. Vaak denken mensen erg negatief over een brace, er wordt snel de aanname gedaan dat je je lichaam gaat forceren, maar vergis je niet. Een brace zorgt er juist voor dat dit niet gebeurd. Wat is een brace dan precies en wanneer is het goed om er één te gebruiken?

Does en dont’s bij het dragen van een brace

Net zoals bij heel veel andere dingen is het erg belangrijk dat je je goed laat adviseren. Een brace is namelijk uniek per mens, vooral bij zwaardere letsels. Het is dus absoluut geen goed idee om er eentje van een bekende te gaan lenen. Deze brace kan namelijk zijn ontwikkeld om een hele andere spier of gewricht te ondersteunen. De hoofdregel is dan ook: laat je altijd door een professional adviseren! Ga niet zelf de expert uithangen, maar maak een afspraak met de dichtstbijzijnde fysiotherapeut. Vooral bij serieuze klachten is het belangrijk om een brace goed na je lichaam te laten afstellen.

Bij wat minder ernstige klachten kan je overwegen om online een brace te kopen. Koop dan wel een kwalitatieve brace. Het laatste wat je wilt is dat je naar een paar weken weer opnieuw kunt beginnen, omdat je brace van huis tuin en keuken kwaliteit bleek te zijn. Er zijn ook nog veel “wetenschappers” die beweren dat je door het dragen van een kniebrace al je spierkracht verliest. Dit is een zeer groot fabel, want het omgekeerde is waar. De brace mobiliseert je, waardoor je de spier weer kunt gebruiken en dus kunt versterken. Als je ergens veel pijn hebt dan zorgen de pijnsignalen ervoor dat je de desbetreffende beweging niet kunt maken. Door het totaal niet gebruiken van de spier zal je spierkracht dus significant afnemen.