Afvallen met het koolhydraatarme dieet

Met het koolhydraatarme dieet worden verbluffende resultaten behaald. Mensen vallen er 0,5 kilo tot 2 kilo per week mee af. Omdat mensen met het koolhydraatarme dieet geen last van een hongergevoel hebben is het dieet ook nog eens goed vol te houden. Hierdoor worden resultaten op de lange termijn ook gewaarborgd. Hoe dat allemaal kan en hoe het werkt lees je in onderstaand artikel.

Waarom koolhydraatarm?

Koolhydraten vormen samen met vetten en eiwitten de voedingsstoffen die we gebruiken als brandstof. Koolhydraten kunnen alleen als energie gebruikt worden terwijl vetten en eiwitten daarnaast ook nog tal van andere taken hebben. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ons lichaam het liefst koolhydraten inzet als brandstof.

Koolhydraten zitten in voedingsmiddelen zoals brood, aardappel, pasta, rijst, granen, fruit, groente en alles waar suiker in zit. Om koolhydraten te kunnen gebruiken als energie breekt het lichaam deze af tot het enkelvoudige suikermolecuul glucose. Via de dunne darm wordt de glucose afgegeven aan de poortader waarna het in de bloedbaan komt. De cellen nemen de glucose op. Om dit te kunnen doen is het hormoon insuline nodig. Indien de bloedglucose omhoog gaat (na de maaltijd) geeft het lichaam insuline af. Als de bloedglucose weer gedaald is dan daalt de insuline weer.

Het hormoon insuline is een anabool hormoon. Het zorgt ervoor dat we aankomen, onder invloed van insuline slaat het lichaam vet op. Dit is goed te zien bij mensen die insuline moeten spuiten omdat ze diabetes hebben. Op de spuitplekken hebben ze vaak onderhuidse vetophopingen.

Het koolhydraatarme dieet is op gericht om de insulinewaarden laag te houden. Door de insulinewaarden laag te houden wordt het lichaam instaat gesteld vet te gaan verbranden. Het is zelfs een voorwaarde om vet te kunnen verbranden, zo sterk is de werking van insuline op de vetstofwisseling.

Hoe ziet het koolhydraatarme dieet eruit?

In onze moderne samenleving bestaat ongeveer 55% van de calorie├źn die we eten uit koolhydraten. De meest strenge vorm van het koolhydraatarme dieet wordt het genoemd. Bij het ketogeen dieet bestaat nog maar 5% tot 10% van de calorie├źn uit koolhydraten bron. Het lichaam schakelt dan helemaal over op vetverbranding.

Bij het koolhydraatarme dieet wordt een groot deel van de koolhydraten vervangen voor vetten. Vetten hebben de eigenschap geen enkel effect op de bloedglucose te hebben. Omdat vetten de bloedglucose niet verhogen zal er ook geen insuline aangemaakt hoeven worden. Voor veel mensen zal het tegenstrijdig voelen, afvallen door meer vet te gaan eten, maar het werkt echt. En dat allemaal dankzij het onder controle houden van het dik maak hormoon insuline.

Een bijkomend voordeel van vetrijk voedsel is dat vet smaak aan ons eten geeft. Zo is een schaaltje volvette Griekse yoghurt veel smakelijker dan de 0% variant. Bij de volvette variant heb je geen suiker nodig om het op smaak te brengen terwijl je dit bij de magere variant wel nodig hebt.

Maar het belangrijkste voordeel van vetrijk voedsel is dat het voor verzadiging zorgt. Veel meer dan koolhydraatrijke voeding. Koolhydraatrijke voeding heeft zelfs een hoge door eetfactor. Trek je een zak chip of pak koekjes open dan wil je meestal alleen maar meer en meer. Met vetrijke voeding heb je dit effect niet. Het lichaam geeft vanzelf aan wanneer het verzadigd is en genoeg heeft.

Het idee dat vet slecht voor je cholesterol is, is ook achterhaald. Het blijken juist toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten te zijn die het cholesterol verhogen. Het is echter wel zaak om voldoende gezonde vetzuren in het koolhydraatarme dieet op te nemen. Dit zijn de onverzadigde vetzuren. Een mooi streven is een ratio van 1:1 tussen onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn daarin belangrijk voor de gezondheid en ze ondersteunen een goede verbranding van vetzuren.

Omega 3 vetzuren zitten in vette vis, noten, lijnzaad(olie) en chiazaad. Voedingsmiddelen die gezonde vetten bevatten zijn daarnaast avocado, eieren, volle zuivel en kokosvet.

Binnen het koolhydraatarme dieet zullen er ook bewuste keuzes gemaakt moeten worden wat betreft de koolhydraten die worden gegeten. Ook is het nodig om voldoende groente in het koolhydraatarme dieet op te nemen. De vezels in groente zijn nodig om constipatie te voorkomen, wat een risico is bij het koolhydraatarme dieet omdat koolhydraatrijke voeding vezels bevat.

Het voordeel van groente is dat het veel vezels bevat en relatief weinig koolhydraten. Zo wordt constipatie voorkomen zonder dat er veel koolhydraten worden gegeten. Groenten bevatten tevens de vitaminen en mineralen die nodig zijn om gezond te blijven tijdens het dieet.

Niet ieder type koolhydraten heeft hetzelfde effect op de bloedglucose. Bepaalde type koolhydraten laten de bloedglucose sneller stijgen dan andere. Dit worden snelle koolhydraten genoemd. Als de bloedglucose snel stijgt dan moet het lichaam meer insuline aanmaken, wat met het koolhydraatarme dieet juist zoveel mogelijk voorkomen moet worden.

Worden er koolhydraten gegeten dan zal de keuze dus zoveel mogelijk op langzame koolhydraten moeten vallen. Deze zijn langzame te verteren waardoor de glucose geleidelijk aan de bloedbaan wordt afgegeven. Hierdoor is er minder insuline nodig om de glucose op te kunnen nemen. Het lichaam kan dan in zijn vetverbrandingsstand blijven. Voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten zijn groenten, volkoren granen, quinoa, zilvervliesrijst en zoete aardappel.

Voedingsmiddelen die snelle koolhydraten bevatte moeten maar mogelijk vermeden worden, of in ieder geval niet in grote porties worden gegeten. Dit zijn voedingsmiddelen die toegevoegde suikers of geraffineerde koolhydraten bevatten. Voorbeelden zijn frisdrank, koek, gebakssoorten, wit brood, witte rijst, gefrituurde hapjes, chips en borrelnootjes.