Waarom moet je creatine gebruiken als je veel aan krachttraining doet?

Creatine is voor veel mensen die intensief aan krachttraining doen een welbekend supplement. Creatine is het best bewezen supplement op de fitnessmarkt. Het resultaat is zelfs effectiever dan de nog bekendere Eiwitshakes! In dit artikel worden er meerdere redenen gegeven waarom het goed is om creatine te gebruiken als je aan intensieve krachttraining doet

Wat is creatine?

Creatine is een stof dat lichaamseigen is, het is een natuurlijke stof. Veel mensen zeggen dat het een onnatuurlijke stof is en dat het daarom de reden is dat ze er niet aan willen beginnen. Creatine zit zelfs in je voeding! Net als eiwitten en koolhydraten zit er ook creatine in je biefstuk. De hoeveelheid creatine die in je biefstuk zit is echter vele malen minder dan het aantal eiwitten. Om dus aan de nodige voorraad creatine te komen moet je ontzettend veel vlees en vis eten of dit aanvullen met het supplement creatine monohydraat. Creatine zorgt ervoor dat er meer vocht in je spieren gaat zitten en dat je tijdelijk meer kracht hebt tijdens hevige inspanning.

Is creatine schadelijk?

Veel mensen die nog niet bekend zijn met het supplement creatine denken al snel omdat het schadelijk is omdat ze niet weten dat er al standaard in je lichaam creatine wordt aangemaakt. Zonder creatine in je lichaam is beweging zelfs niet eens mogelijk! Aangezien je creatine ontzettend weinig creatine binnenkrijgt is het goed om dit bij te vullen met een hoeveelheid van 5 gram per dag. Dat staat gelijk aan één scoop dat je haalt uit een creatine pot. Deze hoeveelheid creatine zorgt ervoor dat er vocht in je spieren gaat zitten. De 5 gram extra creatine is niet schadelijk voor je lichaam. Het is juist zeer bevorderlijk als je veel spiermassa wilt aanmaken.

Grotere spieren

Creatine helpt er mede voor dat je spieren groter worden. Buiten dat je uiteraard genoeg eiwitten moet binnen krijgen voor je spierherstel is creatine ontzettend belangrijk is je wilt dat je spieren er groot uitzien. Omdat er meer vocht in je spieren gaat zitten zullen je spieren gaan uitzetten en dus groter worden en dat is natuurlijk wat je wilt als je aan intensieve krachttraining doet.

Meer kracht

Doordat je meer creatine inneemt en je spieren groter worden zal je ook meer herhalingen kunnen maken tijdens het trainen door de creatine. Doordat je meer herhalingen maakt maak je jouw spieren meer kapot. Als je na het trainen ook nog eens voldoende eiwitten tot je neemt zullen je spieren optimaal groeien. Ook zorgt creatine voor schadevermindering van je spieren, hierdoor zorgt je ervoor dat je lichaam sneller hersteld is en eerder klaar is voor de volgende inspanning. Als je meerdere malen per week traint is het dus ook handig om creatine tot je te nemen.

Drink voldoende

Aangezien er bij het gebruik van creatine een flinke hoeveelheid vocht naar je spieren gaat is het ontzettend belangrijk dat je goed blijft drinken.

Conclusie

Creatine is zeker bevorderlijk als je intensief sport. Check altijd eerst grondig of je wel de goede creatine gebruikt. Als je twijfelt is het zeker aan te raden om advies te vragen bij een sportdiëtiste.