AED redt levens

Bij vrijwel elke sportclub, sportvereniging en fitnessclub hangt er wel één. Je hoopt dat je hem nooit in actie ziet en dat hij daar lekker rustig blijft hangen maar wanneer hij wel benodigd is, is het belangrijk dat er altijd iemand in de buurt is die weet hoe hij werkt. Misschien heb je het al kunnen raden, maar ik heb het over het AED apparaat. De grootste doodsoorzaken in openbare ruimtes zijn namelijk niet ongelukken, brand of aanrijdingen, het zijn hartstilstanden. Deze hartstilstanden worden ook wel hartverlammingen of hartcrisissen genoemd en wanneer deze voorkomen is directe reactie noodzaak.

Per 1 januari 2015 is training met AED een verplicht onderdeel in de BHV cursus. Deze BHV (bedrijfshulpverlening) cursus traint mensen om eerste hulp te verlenen, beginnende brand te bestrijden of hoe u het beste gebouwen kunt evacueren. Tevens is de bhv-er het eerste contactpersoon met de professionele hulpdiensten. Binnen de meeste grote sportverenigingen zijn er een aantal mensen die de titel van bhv-er dragen en eerste hulp kunnen bieden bij dit soort incidenten.

Wekelijks worden er namelijk in Nederland alleen al ruim 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Met behulp van op tijd anticiperen en directe reanimatie met behulp van een AED, stijgt de overlevingskans met 70%. Het is dus letterlijk van levensbelang om altijd iemand in de buurt te hebben die verstand van zaken heeft anders kunnen de gevolgen desastreus zijn. Gelukkig zijn er binnen Nederland partijen die deze BHV cursus aanbieden. De BHV cursus bestaat uit een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte, waarbij het theorie gedeelte veelal online uitgevoerd kan worden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je in je eigen tijd de theorie kan oefenen en toetsen. Je hoeft dus niet speciaal naar een locatie heen om de theorie te bespreken.

Het praktijkgedeelte bestaat veelal uit diverse oefeningen en trainingen en kan op diverse locaties worden georganiseerd. Eén van deze locatie is het BHV-cursus trainingscentrum in Twente. Hier wordt les gegeven volgens de NIBHV normeringen en kan de cursist met de meest moderne materialen oefenen.

Tijdens de cursus leer je op verantwoorde en veilige manier met de AED om te gaan. Met behulp van dit extra cursusonderdeel kunnen dus mogelijk levens in de toekomst worden gered!