Wat zijn de beste wandelschoenen voor mij?

Om te kunnen bepalen wat de beste wandelschoen is voor jouw voet zijn er grofweg twee aspecten die logischerwijs van invloed zijn: Je voet en jouw manier van wandelen.

De vorm van je voet

Kort gesteld moet een wandelschoen “lekker” en comfortabel zitten. Dit is afhankelijk van de maat (die zegt wat over de lengte van de schoen) maar ook van de pasvorm. De pasvorm is belangrijk omdat deze aan dient te sluiten bij de vorm van de voet. Zo zijn er platte, smalle, brede, hoge, volle en dunne voeten en allerlei tussenvormen te onderscheiden. Of een schoen goed past lees je af aan een paar controle punten:

  • Voel ik gaan vervelende drukpunten
  • Sluit de wreef goed aan
  • Voel ik geen beweging in de hiel bij het lopen
  • Heb ik nog een klein beetje ruimte rondom de tenen (kan ik ze nog bewegen)

Daarnaast dien je je zelf prettig te voelen met de schoenen. Dit is de belangrijkste regel. Ook al kloppen alle andere controle punten en dit punt niet. Zoek dan verder.

Wat voor wandelaar ben je.

Er zijn diverse type schoenen. Deze dienen aan te sluiten bij je wandelplannen. Bedenk van te voren hoe ver, hoe vaak en waar je van plan bent om te gaan wandelen. Daarnaast kun je nadenken hoe veel bepakking je mee gaat nemen en of de kans groot is dat je in natte omstandigheden gaat lopen. Afhankelijk van deze variabelen kies je een schoen. Meestal ingedeeld op basis van A, B of C.

A-Schoenen: Vlak en licht terrein. Meestal een lichtgewicht lage schoen.
B-Schoenen: Stijvere schoenen voor wat zwaarder terrein. Vaak zwaarder en hoger.
C-Schoenen:
Voor wandelingen buiten de paden of in de bergen meestal met bepakking. Je kunt nog een klasse zwaarder (D) gaan mocht dit gewenst zijn.

Kortom

Er is voor iedereen een geschikte wandelschoen. Voor het aanmeten van goede wandelschoenen is kennis van het product en het passen van schoenen erg belangrijk. Wij raden dan ook aan om bij een specialist in wandelschoenen langs te gaan.