Voeding of vulling?

Wat is het verschil tussen voeding en vulling?

Over deze vraag wordt al jarenlang gediscussieerd. We zijn het er bijna allemaal over eens dat gevarieerd eten belangrijk is om alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen, maar wat dat gevarieerde eten precies is daar heeft iedereen een andere mening over. Als we naar de basis kijken dan hebben we drie soorten bouwstoffen. Dit zijn vetten, eiwitten en koolhydraten. Elke bouwstof heeft zijn eigen bijdrage aan het lichaam. Een belangrijk weetje is dat je lichaam zelf koolhydraten aan kan maken, maar dit niet het geval is bij vetten en eiwitten. Het is dus essentieel dat je deze bouwstenen via voeding binnen krijgt.

Naast bovenstaande bouwstoffen kun je nog een niveau lager en dan kom je uit op de vitamines en mineralen. Elke maaltijd levert zijn eigen belangrijke stukje voedingswaarde. Wanneer je bijvoorbeeld een heerlijk stuk zalm eet krijg je veel goede vetzuren binnen. De meeste soorten fruit bevatten weer veel goede vitamines. Met deze logische informatie zouden we dus kunnen stellen dat heel vaak hetzelfde eet zal zorgen voor een tekort aan een bepaalde bouwstof. Daarom wordt er dus geadviseerd om gevarieerd te eten.

Nu komt de grote maar…. We moeten wel nadenken wat we eten. Want koolhydraten die we van snoep binnenkrijgen zijn hele andere koolhydraten dan die van een grote stronk broccoli of een bord spruiten. Het is dus belangrijk om ook de voedingswaarde mee te nemen in deze kwestie. Wanneer je niet thuis bent in de wereld van voeding kan dit erg lastig zijn om te bepalen. Gelukkig ben ik hier om je te helpen. De vuistregel om dit te onthouden is als volgt: komt het uit de natuur, dan is de voedingswaarde hoog, komt het uit de fabriek dan in de voedingswaarde laag. Natuurlijk zijn er hierin ook uitzonderingen, toch is dit een goede regel om mee te beginnen om te bepalen of iets veel of weinig voedingsstoffen heeft. Je lichaam kan namelijk veel meer met een stuk fruit of groente dan met een bus pringles. Klinkt best wel logisch toch? Als je op zoek bent naar maaltijden met een hoge voedingswaarde dan wil ik je graag vragen om eens te kijken tussen de recepten.

De discussie over hoeveel we van elke stof binnen moeten krijgen is weer een andere discussie. Hier zal ik in de toekomst dan ook zeker nog een uitgebreid artikel over schrijven.