Hoe herken ik een tekort aan zink?

Ons lichaam heeft zink nodig. Zink is een mineraal dat net zo belangrijk is als calcium, ijzer en magnesium. Mineralen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven en om goed te functioneren. Een tekort aan zink kan lichamelijke klachten veroorzaken. Maar hoe herken je een tekort aan zink en wat kun je er tegen doen? In dit blog vertellen we hier meer over.

Zink in voeding

Een zink tekort ontstaat door eentonige of een tekort aan voeding, want voeding bevat kleine hoeveelheden zink. Genoeg om het lichaam gezond te houden. Zink helpt bij verschillende processen in het menselijk lichaam en door het nuttigen van zowel dierlijke als natuurlijke voedingsmiddelen krijg je voldoende zink binnen om gezond te blijven. Toch kan er een tekort ontstaan en dat is ook eenvoudig te herkennen.

Een tekort aan zink

Afwijkingen in de huid kunnen een sterke indicator zijn dat er een tekort is aan zink. Echter zijn er meer aandoeningen die hierop kunnen duiden. Bijvoorbeeld een plotselinge verandering van het reukvermogen en een verandering van de smaak kunnen indicatoren zijn dat er sprake is van een tekort aan zink. Ook een verminderde weerstand of nachtblindheid kunnen de gevolgen zijn van een tekort aan zink. Bij baby’s is een tekort nog gevaarlijker, omdat er sprake kan zijn van een groeiachterstand.

De oplossing

Goed en gezond eten is vaak al de truc om een zink tekort op te lossen, maar mensen met een ziekte of die de griep hebben kunnen beter het tekort tijdelijk oplossen door het innemen van supplementen. Zink kun je innemen in de vorm van capsules, tabletten en druppels. Door het innemen van deze supplementen wordt het zink via de darmwand opgenomen in het bloed en wordt het tekort opgelost. Het effect zul je ook razendsnel merken. 

Zink supplementen preventief innemen

Is het slim om zink tabletten, capsules of druppels in te nemen als je geen tekort hebt? Het kan geen kwaad zolang je de juiste dosering aanhoudt. Het preventief innemen van zinksupplementen zorgt in ieder geval voor een betere weerstand en het helpt ook bij een goed gezichtsvermogen. Ook helpen deze supplementen bij een goede stofwisseling en het in stand houden van sterke botten. Dus het heeft zeker zijn voordelen om deze supplementen preventief in te nemen!

Bij twijfel advies vragen

Als je twijfelt aan zinksupplementen is het goed om advies in te winnen. Dat kan natuurlijk bij Puur Mieke waar de supplementen in verschillende vormen worden verkocht, maar je kunt ook advies inwinnen van een voedingsspecialist of een huisarts. Een huisarts kan zelfs en op basis van bepaalde klachten een bloedonderzoek laten uitvoeren om te zien hoe het met de balans gesteld is. Op basis hiervan kan een huisarts ook adviseren om supplementen wel of niet in te nemen. 

Te koop bij Puur Mieke

Bij Puur Mieke kun je terecht voor zinksupplementen in de vorm van capsules, tabletten en druppels. Heb je hulp nodig om tot de juiste keuze te komen? Of heb je vragen over zinksupplementen? Wil je weten wat het grote verschil is tussen de verschillende soorten die wij aanbieden? Vraag ons dan om vrijblijvend advies.