Wat doet voeding met je lichaam

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is voor ons lichaam en dat we alle nodige vitaminen en mineralen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Voeding is er in vele verschillende soorten en maten ik ga je proberen te vertellen wat voeding met je lichaam doet en wanneer voeding gezond en ongezond is.

Zoals je al hebt kunnen lezen in een eerder artikel bestaat alle voeding uit eiwitten, koolhydraten of vetten. Om te kunnen begrijpen wat voeding met je lichaam doet is het belangrijk dat je weet wat het verschil is tussen deze drie bouwstenen van het lichaam. Deze bouwstoffen zijn onder te verdelen in nog veel meer verschillende soorten koolhydraten, eiwitten en vetten. Voor nu gaan we ons eerst richten op de basis. Hieronder een korte uitleg wat elke bouwstof is en wat het voor je lichaam betekend.

Koolhydraten

Koolhydraten worden door het lichaam voornamelijk gebruikt als bron van energie. Je lichaam heeft twee soorten energie systemen. Koolhydraten zorgen voor snelle energie en kunnen door je lichaam maar beperkt worden opgeslagen. Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken en omgezet naar glucose. Glucose kan in de lever worden opgeslagen, maar ook in de spieren. Heel simpel gezegd zijn koolhydraten een snelle energievorm voor je lichaam.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Net als koolhydraten zijn er veel verschillende soorten en maten van. Het belangrijkste dat we voor nu moeten onthouden is dan eiwitten voornamelijk gebruikt worden om nieuwe cellen mee te maken of ons lichaam mee te repareren.

Vetten

Als we het over vetten hebben dan denken mensen al snel aan ongezond. Toch is dit niet terecht. Er zijn namelijk ook heel veel gezonde vetten, die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Net als koolhydraten worden vetten voornamelijk gebruikt als brandstof voor het lichaam. Als je lichaam alle koolhydraten heeft verbrand dan zullen de vetten worden aangesproken als energiebron. Onthoud wel dat je lichaam niet bij de vetreserves kan zolang je lichaam insuline aanmaakt. Je lichaam maakt insuline aan zodra je bloedsuikerspiegel stijgt.

Wat is gezonde voeding en waarom

Allereerst moeten we onthouden dat bijna alle natuurlijke en dus niet bewerkte voeding gezond is (mits er niet teveel van wordt gegeten). Hierbij is de vuistregel: komt het uit de fabriek en niet uit de natuur dan is het ongezond. Ons lichaam is niet gewend aan de vele soorten bewerkte voeding die we dagelijks eten. Dit is terug te zien in de obesitas cijfers, die zijn de afgelopen tien jaar namelijk flink gestegen. Met een evenwichtig, natuurlijk dieet kunnen veel klachten worden opgelost. Wist je bijvoorbeeld dat in bijna alle kant en klaar potten een aantal klonten suiker zijn toegevoegd? Veel mensen zijn zo gewend aan de smaak van suiker dat ze de natuurlijke voeding niet meer lekker vinden of de suiker missen als deze niet aanwezig is. Om te laten zien wat wel en niet gezond is geef ik graag een aantal voorbeelden.

Voorbeelden van ongezonde bewerkte voeding:

 • Kant en klare maaltijdpakketten
 • Voeding met veel e-nummers
 • Wit brood
 • Alle niet volkoren pasta producten
 • Gefrituurde snacks en maaltijden
 • Alle frisdranken
 • Alle verpakte fruitdranken (appelsap etc)

Voorbeelden van gezonde voeding:

 • Alle groenten
 • Donkergroene bladgroenten zijn extra gezond
 • Aardappelen
 • Fruit
 • Zuivel producten (mits geconsumeerd in normale porties)
 • Water
 • ongezouten noten (amandelen, walnoten, hazelnoten)
 • Zwarte koffie
 • Groene thee

Wat is er precies zo ongezond aan bewerkte voeding

Bewerkte voeding is ongezond, omdat voor de houdbaarheid veel belangrijke ingrediënten door de fabrikanten uit het voedsel worden gehaald. Door vezels en belangrijke vetten uit de voeding te halen blijft een product langer houdbaar. Het probleem is wel dat vet (de gezonde vetten) voornamelijk de smaak geven aan eten. Als ze het eruit halen dan moet het worden vervangen door een andere smaakmaker. En je raad het al: dat is suiker.

Suiker is langer houdbaar en kan goed als smaakvervanger worden toegepast. Het probleem is echter wel dat nu aan 90% van alle potjes, mixen en artikelen die je in de supermarkt vindt suiker is toegevoegd. Het gevolg hiervan is dat ons lichaam een paar keer per dag bezig is om deze suiker weer uit het bloed te halen (door het aanmaken van insuline). Zoals ik hierboven al zei kan ons lichaam geen vet verbranden zolang er insuline aanwezig is. het gevolg: we worden langzaam maar zeker te dik. Een maaltijd met een klein beetje suiker is niet perse slecht, maar doordat de vezels worden verwijderd (vezels zorgen ervoor dat suiker gematigd door ons lichaam wordt opgenomen) worden de suikers heel snel opgenomen. Dit zorgt voor een flinke piek in de suikerspiegel met een flinke suikercrash tot gevolg.

Waarom is gezonde voeding belangrijk

Gezonde voeding is belangrijk omdat het zeer veel belangrijke voedingstoffen bevat. Deze voedingsstoffen zorgen er simpel gezegd voor dat je lichaam zijn functies kan uitvoeren, je goed kunt slapen, je je “goed” voelt en je kunt functioneren in het dagelijks leven. De laatste jaren komt er ook steeds meer bewijs dat je er een connectie is tussen je darmen (daar waar de meeste voedingsstoffen worden opgenomen) en je hersenen. Dit kan betekenen dat je je bij het innemen van goede voeding je prettig voelt en bij het innemen van voornamelijk ongezonde voeding je je sip kunt voelen.

Afvallen met voeding zonder dieet

De veel gemaakte fout is dat mensen zich voornamelijk focussen op sporten, maar totaal niet nadenken over hun voedingspatroon. Voeding is namelijk de belangrijkste factor om af te kunnen vallen. Door enkel en alleen gezond te eten kun je zonder moeite afvallen. De grap is dat je van gezond eten nooit teveel kunt eten. Zodra je aan je maaltijd begint maken je hersenen namelijk een stofje aan waardoor je het gevoel krijgt dat je vol raakt. Dit gebeurd niet bij onnatuurlijke voeding (zoals bij spaghetti) het gevolg is dat je al snel teveel eet en daardoor misselijk wordt (klinkt herkenbaar hé). Bij natuurlijke voeding is dit onmogelijk, omdat je simpelweg geen honger meer hebt (probeer maar eens om twee stronken broccoli op te eten). Dit was mijn eerste artikelen over wat voeding met je lichaam doet. Binnenkort gaan we nog dieper op de stof in.