Sporten is goed, luisteren naar je lichaam nog beter
Sporten, we doen het allemaal en steeds vaker. Nederland staat bekend als sport land. Sportscholen worden overal uit de grond gestampt. Buiten zie je regelmatig mensen hardlopen. De sportclubs zitten vaak vol en op de zaterdag is elk gezin druk in de weer om zoon of dochter naar de voetbal- of hockeywedstrijd te brengen. Dat is iets waar we best trots op mogen zijn. Alleen met al dat gesport ligt een gevaar op de loer: blessures.
De meest voorkomende sportblessures komen voort uit overbelasting of op een verkeerde manier trainen. Het is belangrijk om niet te snel teveel hooi op je vork te nemen. Ben je net begonnen met hardlopen, ga dan niet direct 6 à 7 KM hardlopen. Begin rustig met een klein rondje van een paar KM, ook al heb je het gevoel dat je meer aankan. Je gaat namelijk geheid je gewrichten overbelasten. Het laatste wat je wilt is met bijvoorbeeld knieklachten thuis zitten. Dan ben je nog verder van je doel verwijdert. Verder komt overbelasting of verkeerd trainen vaak voor in de sportschool. Ook hier schuilt het gevaar dat je te snel te veel wilt doen en dan met name met het gewicht waar je mee wilt trainen. Op het moment zelf denk je dat je die zwaardere gewichten wel aankan maar, je voelt altijd pas achteraf de consequenties van de overbelasting. Luister daarom goed naar je lichaam. Je kunt ook vooraf een sportdeskundige raadplegen.
Ikzelf ga ook al een tijdje naar de sportschool. En jawel, ook ik maakte de fout om te snel te zware gewichten te gebruiken. Met name voor het trainen van mijn benen. Dan ging ik een dag later ook nog eens hardlopen. Het was een kwestie van tijd tot mijn knie het zou begeven. En dat gebeurde, er was een breuk in de meniscus van mijn linkerknie ontstaan. Na maanden van herstellen was ik weer begonnen met trainen. Dit keer pakte ik het echter anders aan. Ik heb eerst mijn sportfysiotherapeut in Almelo geraadpleegd. Samen hebben we een trainingsschema opgesteld voor het herstel van mijn knie én voor het individueel trainen in de toekomst. Sindsdien heb ik nooit meer klachten gehad bij het trainen.