Meer dan koffie tappen: waarom de horeca de leukste baan ter wereld is
it je te twijfelen over je volgende baan? Misschien denk je bij horeca vooral aan zere voeten, rennen en zware dienbladen. En eerlijk is eerlijk: het is soms ook gewoon keihard werken. Maar het is ook zoveel meer dan dat. Het is de plek waar je niet alleen werkt, maar waar je leeft, waar je de gekste dingen meemaakt en waar je mensen een topavond bezorgt. Als je een baan zoekt waar je energie van krijgt (en waar je keihard om kunt lachen), dan moet je hier zijn.
Geen dag is hetzelfde (beloofd!)
Ben jij iemand die al begint te gapen bij het idee van elke dag hetzelfde kantoor van negen tot vijf? Dan is de horeca echt jouw redding. Hier bestaat het woord ‘saai’ gewoon niet. Elke dag zie je andere gezichten, hoor je nieuwe verhalen en moet je improviseren. Ben je gek op die internationale sfeer en de geur van verse koffie? Dan is dit een gouden tip: Starbucks zoekt enthousiaste medewerkers voor diverse locaties door het hele land. Of je nu de perfecte latte art wilt leren maken of een team wilt aansturen: je bent constant onder de mensen en geen uur is hetzelfde.
Je collega’s worden je vrienden
Het allerleukste aan de horeca? Dat is zonder twijfel het teamgevoel. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje. Als het druk is, sta je schouder aan schouder te knallen en sleep je elkaar erdoorheen. En na werktijd? Dan drink je samen dat verdiende drankje. Bij veel grote bedrijven snappen ze dat sociale aspect heel goed. Check bijvoorbeeld eens https://www.werkenbijeg.com/ voor toffe vacatures. Bij merken zoals Starbucks noemen ze je niet eens ‘werknemer’, maar ‘partner’. Dat klinkt als een detail, maar het zegt alles: je doet het écht samen.
De beste school voor je toekomst
Wist je dat werkgevers (ook ver buiten de horeca) dol zijn op mensen met horeca-ervaring? Het staat op je CV namelijk gelijk aan ‘niet lullen maar poetsen’. Je leert hier skills die je niet uit een boekje haalt. Je leert mensen lezen, geduld bewaren (ook bij die ene lastige gast, haha) en stressbestendig zijn. Je bouwt een soort olifantenhuid op en leert servicegericht denken. Dat zijn dingen waar je de rest van je leven, wat je ook gaat doen, ontzettend veel aan hebt.
Vrijheid en lekker cashen
Tot slot is er nog de praktische kant. Horeca is flexibel. Wil je het combineren met je studie, een andere baan of je hobby’s? Jij bepaalt vaak wanneer je kunt werken. Ben je een ochtendmens of leef je pas op als de zon ondergaat? Er is altijd wel een dienst die past. En laten we eerlijk zijn: die fooi is natuurlijk een heerlijke bonus. Het is toch die directe waardering van je gasten die aan het eind van de rit lekker aantikt in je portemonnee!
Dus, waar wacht je nog op? Trek die stoute schoenen aan, oefen je mooiste glimlach en duik in het avontuur dat horeca heet!