Het kiezen van de juiste gewichten in de sportschool

Wanneer je begint met trainen in de sportschool, kan het kiezen van de juiste gewichten een uitdaging lijken. Of je nu aan krachttraining of andere vormen van lichaamsbeweging doet, hier zijn enkele tips om je te helpen bepalen welke gewichten het beste voor jou zijn.

1. Start licht en werk je op

Als beginner is het verstandig om met lichte gewichten te beginnen. Dit stelt je in staat om de juiste vorm en techniek te ontwikkelen zonder het risico op blessures. Begin bijvoorbeeld met lichte dumbbells of halters en voer oefeningen zoals bicep curls en shoulder presses uit om je lichaam te laten wennen aan de bewegingen. Waar je je ook in je work out schema bevindt, bij Oldkool Fit in Leiden ga je vooruit in je kunnen. We helpen beginners en gevorderden aan het werken naar een nieuw niveau van sporten.

2. Focus op herhalingen en sets

Bepaal het aantal herhalingen en sets dat je wilt doen voor een bepaalde oefening. Als je meer herhalingen wilt doen om uithoudingsvermogen op te bouwen, kies dan lichtere gewichten. Als je spiermassa wilt opbouwen, kies dan zwaardere gewichten met minder herhalingen. Houd je doelstellingen in gedachten bij het kiezen van je gewichten.

3. Let op de intensiteit

Het juiste gewicht voor jou is degene waarmee je de laatste herhalingen van een set net kunt voltooien met goede vorm. Als je merkt dat je de laatste herhalingen gemakkelijk kunt doen, is het tijd om het gewicht te verhogen. Als je daarentegen de herhalingen niet kunt voltooien of als je vorm verslechtert, moet je een lichter gewicht kiezen.

4. Vraag om advies

Als je twijfelt over welke gewichten je moet kiezen, aarzel dan niet om hulp te vragen. Veel sportscholen hebben trainers of medewerkers die bereid zijn om advies te geven over gewichtsselectie en techniek. Ze kunnen je ook helpen bij het opstellen van een trainingsprogramma dat bij je past.

5. Progressieve overbelasting

Om voortgang te boeken, is het belangrijk om de weerstand geleidelijk te verhogen. Dit betekent dat je na verloop van tijd de gewichten moet verhogen om je spieren uit te blijven dagen en sterker te worden. Houd een logboek bij van je trainingen en verhoog het gewicht zodra je merkt dat de huidige gewichten te gemakkelijk worden.

6. Luister naar je lichaam

Misschien wel het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren. Als je pijn of ongemak ervaart tijdens het gebruik van bepaalde gewichten, stop dan onmiddellijk en herzie je techniek. Forceer jezelf niet om met te zware gewichten te werken, want dit kan leiden tot blessures.

In conclusie, het kiezen van de juiste gewichten in de sportschool vereist enige experimentatie en aanpassing. Het is een proces dat gebaseerd is op je fitnessdoelen, ervaring en individuele capaciteiten. Een personal trainer in Leiderdorp helpt je deze doelen te behalen. Door deze tips in gedachten te houden en geduldig te zijn, kun je de juiste gewichten vinden om je fitnessreis te ondersteunen.